Dupa ce Biserica a amenintat ca va iesi din neutralitate politica, PD vrea sa rezolve litigiul dintre ortodocsi si greco-catolici.
Biserica Ortodoxa a anuntat ca daca prozelitismul greco-catolic nu inceteaza, iar litigiile patrimoniale cu Biserica Unita cu Roma nu vor fi rezolvate printr-o lege de urgenta, isi va revizui neutralitatea in perspectiva viitoarelor alegeri.
La nici patru zile de la acest comunicat extrem de dur, PD a anuntat ca va initia o lege care sa aplaneze "pe cale amiabila" conflictul dintre cele doua culte.
Prin vocea lui Emil Boc, PD a declarat ca legea va viza retrocedarea proprietatilor de la ortodocsi catre greco-catolici in functie de numarul de enoriasi, pentru ca in Romania sunt "comunitati unde nu exista niciun greco-catolic, dar se revendica toate proprietatile".
"Acolo unde nu au sustinatori, sa gaseasca un echilibru", spune Boc, care a precizat ca actul normativ va stabili si despagubiri, acolo unde restituirea in natura nu se poate face catre greco-catolici.
"Prozelitism nemaiintalnit"
Initiativa democratilor este in acord cu cererea ierarhilor ortodocsi transilvaneni care, saptamana trecuta, au solicitat elaborarea si votarea in regim de urgenta a unei legi speciale care sa reglementeze diferendul.
Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului s-a reunit sub conducerea IPS Bartolomeu Anania deoarece "Biserica Catolica si-a intensificat ofensiva antiortodoxa luand ca punct de pornire revendicarile patrimoniale ale Bisericii Greco-Catolice din Roma-nia, actiune cu evidente finalitati prozelitiste.
In aceasta ofensiva este impli-cat direct si Nuntiul Apostolic din Romania, depasindu-si in mod repetat si persuasiv atributiile diplomatice cu care este investit de catre Statul Vatican".
Ierarhii ortodocsi au anuntat ca presiunile greco-catolice "sunt atat de puternice incat