Cele 12 consilii locale din zona periurbana a municipiului Timisoara trebuiau sa isi dea, pana la finele lunii trecute, un acord de principiu pentru infiintarea Zonei Metropolitane si sa faca propuneri pentru proiectul de lege care prevede aceste modificari urbanistice. Toate consiliile locale periurbane au fost de acord cu ideea de a face parte din aceasta zona cu o singura exceptie, Dumbravita.
Desi au acceptat, primarii au rezerve asupra modului cum va functiona o zona cu o populatie de pana la un milion de locuitori si se tem sa nu piarda importantele surse de venituri pe care le au in urma venirii in zona a investitorilor.
Din discutiile avute cu edilii, presedintele Consiliului Judetean, Constantin Ostaficiuc, a inteles ca acestia isi pun problema taxelor, care ar putea creste, dar si a unei posibile subordonari fata de Primaria orasului de pe Bega.
Consiliul Local Mosnita Noua a si facut cateva propuneri la modul in care se vor imparti banii, cerand ca administratiile publice locale sa fie obligate sa se consulte reciproc in ceea ce priveste lucrarile de infrastructura. Ideile au fost transmise parlamentarilor de Timis.
"E falsa ideea ca vor fi taxe mai mari dupa formarea metropolei", a afirmat Ostaficiuc. El le-a transmis edililor ca nu se va face o reimpartire administrativa si nici nu se pune problema subordonarii fata de municipiul resedinta de judet, ci se doreste un alt gen de cooperare.
Primarul din Dumbravita, Szilagy Geza, a declarat ca este adeptul unei dezvoltari concentrice, naturale. Localitatea, aflata in nordul orasului de pe Bega, are preturile cele mai mari la terenuri, fiind considerata, de fapt, un cartier de lux al Timisoarei. Cele 12 consilii locale din zona periurbana a municipiului Timisoara trebuiau sa isi dea, pana la finele lunii trecute, un acord de principiu pentru infiintarea Zonei Metropolitane si sa