Conducerea Camerei Deputatilor a lansat ideea ca spatiile verzi din administratia Palatului Parlamentului sa fie deschise accesului public. In paralel cu schimbarea destinatiei acestor spatii, urmeaza ca si o buna parte a zidului care inconjoara cladirea sa fie daramat.
Insa, cetatenii vor fi supravegheati cu camere video, pentru ca vizitatorii sa nu tulbure in niciun fel activitatile curente ale parlamentarilor. Potrivit Secretarului General al Camerei Deputatilor, Georgeta Ionescu, deocamdata nu exista un proiect concret, insa ideea se bucura de “sprijinul neconditionat” al presedintelui Camerei, Bogdan Olteanu.
“Este o mica revolutie a mentalitatilor, dar aceasta propunere pleaca si de la nevoia reala de spatiu verde pe care o are Bucurestiul”, a explicat Ionescu. Secretarul general a adaugat ca o masura similara a fost luata si de Parlamentele Frantei, Danemarcei, Finlandei, unde “nu exista prea multe bariere intre cetatean si institutie”, comparativ cu zidul care inconjoara Palatul Parlamentului.
Amenajarea ar putea dura cativa ani
Suprafetele luate in calcul sunt cele dinspre bulevardul Unirii (9,5 hectare) si dinspre strada Panduri (28 de hectare, din care insa 11 apartin Patriarhiei Romane pentru construirea Catedralei Neamului). Ionescu nu a putut estima costul acestui proiect de amenajare a spatiilor verzi din administrarea Palatului Parlamentului. Insa a precizat ca, in eventualitatea in care aceasta propunere se va concretiza, vizitatorilor nu li s-ar percepe taxa de intrare. Deocamdata, in bugetul pe anul in curs nu este prevazuta nici o suma pentru un astfel de proiect.
Luand in calcul acest lucru, secretarul Camerei a spus ca este posibil ca deschiderea catre public sa fie facuta pe etape. Intr-o prima etapa, ar putea fi accesibila esplanada dinspre bulevardul Unirii, care necesita amenajari minimale, urma