Productia cinematografica este un business care s-a dezvoltat simtitor in ultimii ani, in Romania, tara noastra beneficiind de atuuri incomparabile. In ciuda facilitatilor fiscale pe care le implementeaza statele lor, producatorii americani sunt atrasi de tara noastra.
Cinematografia alaturi de productia de televiziune reprezinta o industrie care ofera cateva mii de locuri de munca anual, implica si servicii conexe (transport, petrecerea timpului liber, magazine), plateste impozite si foloseste materie prima din Romania, pentru constructia decorurilor.
Romania, ca si alte tari precum Ungaria sau Cehia, este foarte bine pozitionata pe segmentul ei de bugete si de filme, ceea ce ii ingrijoreaza teribil pe americani.
Incepand cu exercitiul financiar urmator, Tennessee pune la dispozitia industriei cinematografice pachete atractive de cate 10 milioane de dolari, reduceri si alte beneficii.
Decizia ii apartine guvernatorului statului, Phil Bredsen, care a alocat din bugetul fiscal pe 2007 - 26,1 miliarde de dolari - 10 milioane, fond nerambursabil, pentru a-i atrage pe producatorii de film. Suma nu include insa, salariile producatorilor si ale actorilor.
Tennessee a pierdut multe proiecte de film si de televiziune in favoarea Canadei, Romaniei, Louisianei si Carolinei de Nord. Noi nu avem inca atuurile pe care le ofera aceste zone, a afirmat David Bennett, directorul general al Comisiei de film, entertainment si muzica din Tennessee, citat de AP.
"Vom fi foarte buni administratori ai acestor bani si sunt sigur ca ne vor aduce numeroase proiecte intr-un interval de timp foarte scurt" a mai adaugat acesta.
Desi nu au fost stabilite inca limita pana la care va fi acordata finantarea si valoarea discount-ului, Bennett este increzator ca se va incadra undeva intre 13 si 15%, procente comparabile cu cele practicate in Carolina de No