Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a semnat, ieri, dupa saptamini intregi de negocieri si discutii contradictorii cu producatorii de pe filiera cerealelor, ordinul care legifereaza ca pret de referinta pentru productia de griu din recolta acestui an, suma de 4.500 lei/kg.
Initial, producatorii de cereale au propus in Consiliul pe Produs suma de 5.000 lei/kg ca pret de referinta, suma care, au spus ei, le-ar fi permis acoperirea tuturor cheltuielilor de infiintare si intretinere a culturii, plus un "mic" beneficiu, de circa 10 - 15 %, necesar reluarii ciclului de productie. Ministerul Agriculturii a venit insa la negocieri cu propriile calcule, din care a reiesit ca la o productie de circa 3.500 kg/ha, usor de obtinut in conditiile geografice din Romania, un pret de 4.500 lei pentru kilogramul de griu este suficient pentru producatori si, in plus, nu ar aduce modificari esentiale pe piata piinii.
Culmea insa, din datele raportate Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila de catre producatorii agricoli din judet, a reiesit pina in prezent o productie medie de 2.731 kg/ha, mult sub estimarile specialistilor. Productia este foarte mica, iar explicatiile pot fi multe. Fie fermierii nu au acordat suficienta atentie culturii, fie au fost recoltate doar solele slabe calitativ, fie nu s-a raportat productia reala. Pina la finele campaniei insa mai este, pina ieri, la nivel de judet se recoltasera circa 10.300 ha, dintr-un total de 54.280 ha.
De precizat, ca pretul de referinta este un pret orientativ pentru piata cerealelor, cu ajutorul caruia se formeaza pretul de piata.
Actul normativ care stabileste acest pret va fi publicat In zilele urmatoare In Monitorul Oficial.
Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a semnat, ieri, dupa saptamini intregi de negocieri si discutii contradictorii cu producato