Cautatorii de comori dacice din muntii Orastiei au pus pe jar ofiterii Serviciului Patrimoniu din cadrul Politiei Romane. Ancheta, extinsa la nivelul mai multor judete, da la iveala noi probe in complexul dosar in care, pana in prezent, s-a reusit recuperarea a 29 de tezaure. Ieri, anchetatorii au mai confiscat inca 181 de monede de argint detinute ilegal de o persoana din Hunedoara.
De aceasta data, spun anchetatorii, nu este vorba despre sapaturi ilegale, ci de detinere de bunuri de patrimoniu, motiv pentru care pe numele barbatului in cauza a fost intocmit dosar penal. A.C., in varsta de 44 de ani, din Sarmizegetusa, judetul Hunedoara, este acuzat de nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri deosebit de valoroase. Politistii specializati in protejarea patrimoniului cultural national au descoperit 181 de denari imperiali, care dateaza din perioada romana.
In urma cercetarilor efectuate sub coordonarea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, s-a stabilit ca cel in cauza a descoperit intamplator monedele respective.
Desi acest lucru se intampla in primavara acestui an, A.C. nu a catadicsit sa anunte autoritatile. Anchetatorii spun ca monedele, care valoreaza 10.000 de euro, au fost descoperite de hunedorean in timp ce sapa un sant de scurgere in gradina casei sale. Obiectele arheologice au fost ridicate in vederea continuarii cercetarilor si expertizarii lor, fiind depuse la o unitate specializata.
La inceputul lunii, mai exact pe 5 iulie a.c., un veritabil cautator de comori a fost anchetat in legatura cu detinerea ilegala a unui detector de metale.
In cadrul deselor operatiuni de identificare si tragerea la raspundere a celor care prejudiciaza patrimoniul cultural national, desfasurate la nivelul intregii tari, oamenii legii au ajuns si la locuinta lui R.D., din comuna Sasca Montana, din judetul Caras-Severin. Inf