Prima sala de cinema din Transilvania s-a infiintat la Brasov, in 1901, iar in vechiul regat prima sala special amenajata s-a deschis la Iasi, condusa de Anton C. Botez, reprezentant al Casei Pathe.
Extinderea cinematografelor ardelene a fost incetinita din cauza lipsei uzinelor electrice.
Au aparut mai multe case de productie cinematografica, mai ales la Cluj, cum ar fi Proja, Corvin sau Transylvania, unde a desfasurat o bogata activitate regizorul, producatorul, scenaristul si actorul Janovics Jeno (nascut la Ungvar, in 1872, si decedat la Cluj, in 28 februarie 1946, un pionier - deopotriva - al cinematografului din Ungaria si Romania).
Janovics a contribuit, intr-un fel sau altul, la realizarea, in Cluj, a peste 60 de lungmetraje de fictiune, dintre care 32 au fost regizate chiar de el. Unul dintre titlurile filmografiei lui, "Manzul sarg" (Janovics este scenarist si coproducator, iar regia este semnata de Felix Vanhyl, 1913), reprezinta filmul de reper al cinematografiei transilvane.
Productia este o drama populara, a carei actiune se petrece intr-un sat din pusta, prezentata in premiera absoluta la Paris in decembrie 1913, apoi la Budapesta (17 ianuarie 1914), la Cluj (28 ianuarie 1914) si la Bucuresti (7 martie 1914), unde a circulat cu titlul "Secretul orbului" si a avut drept slogan publicitar urmatorul text: "Martiriul unui roman in Ardeal". Filmul s-a pierdut, cum s-au pierdut cam toate filmele acelor ani.
Palatul Urania, primul cinematograf al orasului
Din aceeasi perioada dateaza si filmul "Fata regelui dolarilor" - comedie turnata la Cluj in vara anului 1913, cu Lili Poor in distributie, cu Janovics co-regizor alaturi de Robert Montgobert.
In 7 mai 1915, era prezentat in premiera la Cluj - dupa p