Conflictul israeliano-palestinian isi are originile cu mult timp in urma, mai exact in 1948, anul de nastere al al statului Israel. In dorinta de a opri infiintarea unui stat evreu pe teritorii pe care le considerau ca fiind ale lor, cinci state arabe, inclusiv Libanul, au pornit o ofensiva armata ce viza distrugerea statului nou infiintat.
Razboiul astfel pornit a dat nastere unui val de mii de refugiati palestinieni, ce au gasit adapost in tarile arabe vecine. Din randul refugiatilor au luat nastere si o serie de organizatii para-militare ce planuiau pornirea unui razboi de guerilla.
Exodul palestinienilor
Mare parte a refugiatilor palestinieni s-au retras in Iordania si in nordul Libanului, la granita cu Israelul. Atacurile lansate de aici, de catre fortele de guerilla, impotriva unor tinte aflate pe teritoriul statului evreu au primit raspunsuri violente din partea armatei israeliene.
Riposta israeliana a fost cauza nemultumirii populatiei iordaniene, manifestata impotriva refugiatilor palestinieni, ce a dat nastere unui razboi civil in 1970.
In urma confruntarilor, populatia palestiniana care devenise tot mai numeroasa a fost din nou expulzata, refugiul fiind gasit in sudul Libanului.
Intra in scena Yasser Arafat
In anii ’60, pe teritoriul Libanului, a luat nastere si Organizatia pentru Eliberarea Palestinei (OEP), cel mai prolific lider avut fiind Yasser Arafat.
[c:1:d]OEP, alungata din Iordania si-a creat o retea de baze militare extrem de puternica in sudul Libanului, practic un stat in stat, supranumit FatahLand dupa numele factiunii al-Fatah, cea mai activa in cadrul OEP.
Raidurile intreprinse de OEP in teritoriile din sudul Israelului au avut doua efecte asupra Libanului.
Raspunsurile armate ale Israelului au provocat moartea a mii de libanezi precum si distr