Rapirea a doi soldati israelieni, ieri, la granita dintre Liban si Israel de catre miscarea Hezbollah a incins spiritele din Orientul Apropiat.
Schimbul puternic de focuri si tirurile de rachete de ambele tabere, soldate cu trei morti si opt raniti in randul populatiei civile, au culminat cu declaratia incendiara a premierului israelian Ehud Olmert, potrivit caruia atacul Hezbollah a fost ''un act de razboi''.
Olmert a promis Libanului ''o riposta extrem, extrem de dureroasa si de mare amploare''. ''Guvernul libanez, din care Hezbollah face parte, incearca sa zdruncine stabilitatea regionala.
Libanul este responsabil si va trebui sa suporte consecintele acestor actiuni'', a declarat premierul israelian dupa ce Hezbollah a revendicat rapirea soldatilor, informeaza Reuters.
Ieri seara deja armata israeliana patrunsese in forta in sudul Libanului, intr-o operatiune de mare anvergura, terestra, aeriana si navala, in incercarea de a-i recupera pe soldatii rapiti.
Simultan insa, Israelul desfasoara operatiuni militare in Fasia Gaza, unde, in urma cu o saptamana, miscarea Hamas a rapit un alt soldat israelian. Intre cele doua grupari insa nu exista nicio legatura, atacul Hezbollah nefiind coordonat cu cel al Hamas, a declarat un lider Hamas citat de Fox News.
Mai multi analisti, citati de Le Monde, considera insa ca exista o stransa legatura intre miscarea siitilor libanezi si Hamasul palestinian, cu sprijinul Iranului si al Siriei.
Astfel, potrivit surselor citate de ziarul francez, intentia Hezbollah ar fi aceea de a ''deturna atentia Israelului si de a face sa esueze orice incercare de mediere in conflictul cu Hamas".
In replica la toate aceste acuze, Hezbollahul a declarat ca este gata sa recurga la un schimb de prizonieri, cedandu-i pe cei doi soldati in schimbul prizonierilor detinuti de Israel.
''Cei doi prizonie