Gradul de ocupare a statiunilor autohtone a trecut de 50% doar fiindca s-a incalzit vremea, a inceput vacanta si solicitarile pentru Bulgaria au depasit oferta.
In plin sezon estival, litoralul romanesc duce lipsa de turisti. Reprezentantii agentiilor se plang ca sunt ocupate numai 60% din spatiile de cazare. Fata de anul trecut, statiunile romanesti de la Marea Neagra au astazi cu 15%-25% mai putini vizitatori. Si asta in conditiile in care 2005 a fost un an slab pentru turismul de pe litoral din cauza vremii nefavorabile.
O numaratoare superficiala prezentata de Directia Judeteana de Statistica (DJS) Constanta arata ca, de la inceputul anului si pana in iunie, pe litoral au venit cu 15% mai multi turisti decat in 2005.
Cautand insa cifrele propriu-zise, aflam ca, adunat, este vorba despre mai putin de 100.000 de turisti romani si straini. DJS Constanta mai constata ca, in acest sezon, sejurul mediu pe turist a scazut la 3 zile, ceea ce inseamna ca doar turismul de weekend mai salta litoralul.
Mamaia si Jupiter, preferatele turistilor
Pentru romanii care-si doresc insa o vacanta adevarata, nici chiar Mamaia, care pana anul trecut era plina ochi, nu prea mai are trecere, desi are cele mai multe hoteluri noi sau reparate, toate de 3 si 4 stele.
Ca sa nu mai vorbim despre cluburile de renume din statiune, care nici pana la aceasta ora nu percep taxa la intrare - cum era in anii trecuti -, doar-doar or aparea clientii. Insa, prin comparatie cu alte statiuni, aici e inca bine: din punctul de vedere al gradului de ocupare, la Mamaia (ca si in Jupiter), hotelurile sunt pline in proportie de 80%.
La polul opus se afla Neptun-Olimp, Venus si Cap Aurora, ocupate mai putin de jumatate. La mijloc, rezistand cu greu pe linia de plutire, se afla Eforie Nord si Sud si Saturn, dar si Costinestiul. Acestea din urma sunt ocupate in proportie de 50%-