Actuala putere a descoperit recent ca integrarea le-a spulberat principiul epurarilor politice din administratie: „Pleaca ai lor si vin ai nostri“. Ai lor s-au intors si asta incepe sa creeze probleme.
Tot mai multi fosti functionari publici se intorc prin ministere si agentii cu hotariri judecatoresti definitive care obliga la reangajarea lor si la plata unor despagubiri. Integrarea a lovit in clientelismul politic pentru ca adoptarea acquis-ului comunitar inseamna si punerea la adapost, prin lege, a functionarilor de eventualele abuzuri.
Clientelismul politic in administratie s-a desfasurat pina in 2004 fara oprelisti. Orice schimbare de putere era insotita de schimbari. In esalonul intii, al demnitarilor, absolut normale.
In esalonul doi, cel al sefuletilor de prin diverse structuri, normale din punctul de vedere al clientelismului politic aplicat, pentru ca acesti oameni pot face sa functioneze, dupa cum li se dicteaza, rotitele birocratiei, dar mai important pentru ca ei pot fi astfel raplatiti politic. Salarii mici, dar posibilitati de capatuire mari.
Era pina la urma o cutuma acceptata atit de putere, cit si de opozitie, pentru ca fiecare la rindul sau a practicat epurarile pe criterii politice. Cele doua paralele aparente, practica schimbarilor dupa carnetul de partid si sistemul european de organizare a administratiei publice, au intrat in coliziune.
Rezultatul: actuala deruta in care se afla Guvernul pus in fata faptului ca au de ales intre omul pus de ei pe un post si cel pe care Justitia ii obliga sa-l repuna pe respectivul fotoliu. Nu mai vorbim si despre aspectul economic. Sint cazuri in care fosti directori de pe vremea PSD urmeaza sa primeasca despagubiri din banul public care pot ajunge si la un miliard de lei vechi.
Va urma deci o lupta crincena pentru fiecare post. S-ar putea aj