Presedintii celor mai industrializate sapte tari ale lumii (Statele Unite, Japonia, Franta, Marea-Britanie, Germania, Italia, Canada), carora li se adauga Rusia, se vor intalni cu incepere din 15 si pana in 17 iulie, sub o inalta supraveghere, in cadrul summitului G8 de la Sankt-Petersburg. Daca Moscova a ales ca tema centrala a conducerii G8 ''securitatea energetica'', unii reprezentanti ai tarilor prezente ar putea totusi sa isi manifeste dezacordul asupra modului in care Kremlinul utilizeaza gazul ca moneda de schimb pentru a-si extinde hegemonia economica si politica asupra regiunii, si sa ceara noi garantii din partea Moscovei in chestiunea securitatii energetice.
Maine Rusia da startul unui summit mult asteptat, la care vor trebui sa participe cele mai importante personalitati ale lumii. Miza intalnirii G8 este extrem de mare. Desi deciziile care sunt luate aici nu au valoarea unor angajamente juridice, ele au posibilitatea de a trasa linia directoare a politicii economice a tarilor industrializate pentru multi ani de acum incolo.
In acest sens, Rusia asteapta ca in urma intalnirilor sa primeasca ok-ul din partea Statelor Unite pentru accederea in Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), iar Uniunea Europeana sa obtina noi garantii in privinta securitatii aprovizionarii cu gaz.
Pentru a face o impresie buna, Rusia s-a primenit cu tot ceea ce trebuie: a desfasurat un sistem de securitate si supraveghere coplesitor (pentru care cea mai inalta garantie a eficientei este eliminarea, zilele trecute, a liderului rezistentei cecene, Samil Basaiev), a realizat deplina convertibilitate a rublei, a anuntat o relaxare a conditiilor investitiilor externe si, mai nou, a introdus la Bursa din Moscova si Londra actiunile celei mai mari companii rusesti din sectorul petrolului, Rosneft.
In paralel insa cu aceste masuri economice prin care Vladimir Puti