Daca aceasta lege n-ar fi fost respinsa ca neconstitutionala, in 28 iunie 2006, Plenul Parlamentului urma sa-l aleaga drept presedinte al Curtii de Conturi pe Ovidiu Ispir, membru marcant al gruparii Tariceanu. Sesizarea lui Ioan Muraru a fost o salvare pentru Traian Basescu si PD, nelinistiti la gandul ca o institutie precum Curtea de Conturi pica in mainile PNL. Avocatul Poporului e, asadar, la al doilea moment din ultimul timp cand sare in ajutorul PD si al lui Traian Basescu. Marti, 11 iulie 2006, redactiile ziarelor si televiziunilor primeau de la biroul de presa al Curtii Constitutionale un Comunicat prin care opinia publica era instiintata ca, in cadrul sedintei din 11 iulie 2006, institutia cu pricina a admis ca neconstitutionale prevederile articolului 12, aliniatul 1 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea Referendumului. Astfel, Curtea Constitutionala a dat lui Traian Basescu arma pe care domnia sa a luptat s-o obtina de vreo jumatate de an incoace: posibilitatea de a convoca referendum pe orice problema ii trece prin cap, in noptile de insomnie.
Potrivit stirii, Curtea Constitutionala luase in dezbatere "exceptia de neconstitutionalitate ridicata direct de Avocatul Poporului".
Precizarea din Comunicat a fost o surpriza imensa:
a) Avocatul Poporului are dreptul, prin articolul 13, paragraful 7 al Legii nr. 35/ 1997, sa sesizeze Curtea Constitutionala in legatura cu neconstitutionalitatea unor legi si ordonante deja in vigoare.
Legea referendumului exista din 24 februarie 2000. Actualul Avocat al Poporului, PSD-istul Ioan Muraru, e in functie din 2001. Timp de cinci ani, domnia sa putea sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la Legea referendumului. N-a facut-o.
Sa nu fi observat timp de cinci ani ca in Romania se aplica o lege care incalca Constitutia?
b) opinia publica n-avea stiinta de vreo