Ministerul Sanatatii Publice si Ministerul Educatiei si Cercetarii, in parteneriat cu Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala - USAID, prin Institutul John Snow au organizat, pe data de 12 iulie la Bucuresti o discutie deschisa pe tema gripei aviare si a consecintelor acesteia asupra populatiei Romaniei.
Pornind de la premisa ca informarea corecta a presei este un element indispensabil pentru a transmite mai departe o imagine reala a situatiei catre populatie, organizatorii Workshop-ului desfasurat in urma cu doua zile la Hotel Confort au adus alaturi, intr-o maniera mai putin formala, jurnalisti si reputati specialisti in sanatate, epidemiologie si medicina veterinara.
Despre prevenirea transmiterii la om a virusului gripei aviare au prezentat lucrari prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, de la Institutul de Boli Infectioase "Prof.dr. Matei Bals" Bucuresti, dr. Rodica Costinea, reprezentant al Ministerului Sanatatii Publice, prof. Doina Danes, Facultatea de Medicina Veterinara Bucuresti si dr. Irina Dinca, Institutul de Cercetare si Formare John Snow.
In Romania nu s-a inregistrat nici un caz de imbolnavire la om cu virusul gripal aviar (H5N1), dar impactul social si economic se concretizeaza in uciderea a aproximativ 1,2 milioane pasari, despagubirile acordate proprietarilor fiind estimate pina in prezent la circa 2,5 milioane euro. Sume importante au fost cheltuite pentru examene de laborator - 1.071.428 euro, Kit-uri Diagnostic - 3.040.000 euro, examene clinice 270.000 euro, incinerarea si eutanasierea pasarilor - 8.003.775 euro, la acestea adaugindu-se si alte pierderi, care vizeaza scaderea vinzarilor si interzicerea exporturilor sau turismul in Delta Dunarii.
"Spre deosebire de gripa obisnuita, boala determinata de virusul H5N1 urmeaza un curs clinic neobisnuit de agresiv"
@N_