estimate de la sute de milioane de lei pina la milioane de euro, in care sint implicati inalti ofiteri ai armatei romåne, treneaza de ani buni pe masa procurorilor. Doar in ultimul an, MApN a sesizat Parchetul Militar si DNA in 27 de cazuri.
Din pacate, sint extrem de rare dosarele solutionate de procurorii militari, fie cu trimitere in judecata a celor pusi sub acuzare, fie prin dispunerea scoaterii lor de sub urmarirea penala (NUP). MApN reclama ca in 16 dosare in care anchetele s-au facut la solicitarea ministerului sau chiar in colaborare directa cu procurorii, parchetele nu le-au comunicat nici o decizie pina acum.
Cit despre alte afaceri de rasunet, nu s-a auzit pina acum ca procurorii militari sa investigheze, ca la carte, conditiile in care s-a decis modernizarea MIG-urilor 21 cu israelienii de la Elbit. Si, mai ales, daca s-au luat sau nu comisioane ilegale in acest controversat caz. Ca sa oferim un singur exemplu.
La inceputul mandatului in fruntea Ministerului Apararii, liberalul Teodor Atanasiu trecea lupta impotriva coruptiei la capitolul prioritati. Ministrul reclama incheierea contractelor de achizitii publice prin negociere cu o singura sursa ori prin selectie de oferte si atragea atentia ca procedura licitatiei a fost adeseori evitata de MApN, mai ales sub mandatul lui Ioan Mircea Pascu.
Astfel ca, dorindu- se o anume transparenta pe acest segment, pe site-ul ministerului au inceput sa fie publicate unele date privind contracte aflate in derulare, cit si propuneri de achizitii pentru 2005. Nu stim insa nimic despre anul in curs.
In urma unor semnale potrivit carora „unele contracte incheiate de MApN ar trebui verificate mai atent fiindca genereaza suspiciuni”, conducerea institutiei a decis ca sefii directiilor vizate de controale sa fie schimbati din functie, astfel incit „actul de control