- Diverse - nr. 137 / 14 Iulie, 2006 Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Mures a desfasurat, in ultima perioada, o serie de 24 de treceri in revista ale agentilor economici, in cadrul unei actiuni tematice care a vizat vinul de masa comercializat de acestia. Din constatarile la fata locului ale inspectorilor, dar si din analizele de laborator efectuate ulterior, s-a descoperit ca un numar de 12 agenti economici comercializau vin cu proprietati organoleptice neconforme normelor in vigoare. Astfel, vinul de masa "Perla Dunarii" era tulbure, cu aglomerari de particule in suspensie si sediment, si se afla in fermentatie. "Butoiul lui Stefan" prezenta, de asemenea, culoare tulbure si sedimente. Pe de alta parte, un alt vin, asa-zis "de calitate superioara", era plin de impuritati si de aglomerari de impuritati in suspensie. Doi agenti economici controlati de OJPC Mures comercializau licoarea lui Bachus, dar lichidul avea caracteristici fizico-chimice neconforme cu legile in vigoare. Vinul de masa "Dealu Mare" avea un miros neplacut, de vin cu inceput de otetire, gust neplacut, de vin cu aciditate volatila perceptibila (1,21 g /l, fata de un maxim admis de 1,08 g /l), si, pe deasupra, era indulcit cu… zaharina (continutul de zahar era de 1,3 g /l, fata de un minim admis de 12,01 g /l prevazut de un vin demidulce). Nici vinul demidulce de Vernesti _ Buzau nu avea un continut de zahar in limitele legii, ci doar de 10,54 g /l. In cazul vinului de masa superior demidulce "Prima _ Dealu Mare", inspectorii au descoperit indulcirea sa cu aceeasi zaharina: 1,3 g /l zahar, fata de 12,01 g /l prevazut. Cu alte cuvinte, falsificari grosolane, pedepsite corespunzator de inspectorii OJPC. Nici in ceea ce priveste informarea clientului prin intermediul etichetarii, unii agenti aconomici nu si-au facut prea bine "temele". Astfel, am aflat de indicarea improprie a prov