(Foto: )
Cu sase consilieri, PD-ul ii egaleaza numeric pe colegii liberali. Coalitia de guvernare are, la Cluj-Napoca, si sase consilieri ai UDMR-ului si doi ai PC-ului. In aceste conditii, randurile opozitiei din CL s-au subtiat drastic.
Acum doi ani, in iunie 2004, in municipiul Cluj-Napoca incepea o noua "era" politica si administrativa. Dupa 12 ani de domnie a lui Gheorghe Funar, alegerile erau castigate de Alianta DA. In Consiliul Local, raportul de forte era echilibrat. PNL, impreuna cu PD, castiga atunci noua fotolii de consilieri locali. Lor li se alaturau cei sase colegi de la UDMR.
Impreuna, cei de la putere aveau in CL 15 voturi favorabile. Opozitia, alcatuita, la acea data, din PSD si PRM, reusise sa obtina numai 12 locuri din totalul de 27, cate are legislativul local, 6 PSD si 6 PRM. Primul care a dat tonul schimbarilor in randul consilierilor a fost Ioan Pop, care a renuntat la partidul pe listele caruia reusise sa obtina un loc de consilier, PSD.
Ioan Pop a devenit independent. In rest, anul 2004 si o prima parte din 2005 au trecut in liniste peste CL. Opozitia a sustinut permanent aproape toate proiectele propuse de cei de la putere si nu s-a remarcat prin foarte multe initiative.
In schimb, din cauza diferentei de doar trei consilieri intre cele doua "tabere", opozitia a reusit, atunci cand si-a propus, sa blocheze anumite proiecte, care solicitau o majoritate calificata, si cu care nu erau de acord. Astfel, pentru a "trece" de CL, o hotarare de importanta maxima trebuia sa obtina 18 voturi pentru.
Cu alte cuvinte, guvernantii trebuiau sa convinga cel putin 3 membri ai opozitiei.
Anul "independentilor"
In primavara lui 2005, PRM a trecut printr-o perioada de mare criza. Si-a schimbat de