Fostul sef al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, Ioan Melinescu, a recuzat ieri instanta sectorului 6, dupa ce magistratii au respins cererea lui de a se retrimite dosarul la Parchet din cauza unor vicii de procedura. Motivul invocat de avocatul lui Melinescu pentru retrimiterea dosarului pe masa procurorilor a fost absenta din rechizitoriu a semnaturii lui Ilie Botos.
Astfel, dupa ce judecatorii au catalogat drept neintemeiata cererea aparatorului, acesta a recuzat instanta, urmand ca asupra acestui aspect sa se pronunte un alt complet. In cazul in care cererea de recuzare nu va fi admisa, termenul acordat in dosar va fi 5 septembrie.
Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Ioan Melinescu ar fi participat, in perioada 5 mai 2004 - 22 iunie 2004, la un numar de cinci sedinte plenare in care a deliberat, a votat si a decis, alaturi de ceilalti membri, in legatura cu o serie de documente destinate informarii altor autoritati ale statului, precum si asupra trecerii in evidenta pasiva a unor lucrari.
Potrivit procurorilor, in aceeasi perioada, Melinescu ar fi semnat ordonatoare de credite, ordine de definitivare pe functii si state de plata, desi nu mai avea calitatea de membru si presedinte al Oficiului inca din data de 5 mai 2004, atunci cand Hotararea de Guvern prin care a fost revocat din functie a fost publicata in Monitorul Oficial.
In plus, prin Decizia premierului din 6 mai 2004, Melinescu a fost numit in functia de consilier personal pe probleme de spalare de bani in cadrul Cancelariei primului-ministru de la acea data.
"Cu toate acestea, inculpatul a inteles sa-si atribuie in continuare calitatea de membru al Plenului si de presedinte al ONPCSB, avand astfel acces la informat