Revenirea cumparatorilor la Bursa de Valori incepand cu finalul lunii iunie a oferit din nou posibilitatea arbitrajorilor sa obtina castiguri importante, prin specularea diferentelor de pret intre piata spot de la Bucuresti si cea la termen de la Sibiu.
Oportunitatea de arbitraj apare atunci cand diferenta intre preturile unei actiuni pe piata de la Bucuresti si cel al unui contract futures avand ca suport aceeasi actiune este semnificativa. In aceasta situatie, arbitrajorul cumpara de exemplu 1.000 de actiuni pe piata spot si vinde concomitent un contract futures pe aceeasi actiune, castigul lui fiind reprezentat de diferenta de pret multiplicata cu numarul de actiuni cumparat. Pentru el, riscul este destul de redus, iar randamentul este previzibil inca din momentul derularii tranzactiilor, dar investitorul trebuie sa astepte pana la scadenta pentru a-si incasa profitul.
In aceste conditii, castigul adus de diferenta de pret trebuie comparat cu timpul necesar pentru incasarea efectiva a castigului si cu dobanda care poate fi obtinuta dintr-un plasament in depozite bancare sau titluri de stat pe aceeasi perioada. Avantajul acestui tip de operatiune este acela ca investitorul are un castig asigurat, dar nu poate participa la cresterea pietei, astfel ca daca piata creste mult, el are castigul plafonat.
La inceputul acestei luni, piata de la Sibiu a stabilit noi recorduri de lichiditate, in prima saptamana, media zilnica de contracte inregistrate fiind in jurul a 21.000. O crestere a lichiditatii s-a consemnat in acelasi timp si pe piata de la Bucuresti, unde investitorii au inceput sa cumpere in anticiparea momentului cand banii de la Transelectrica se vor intoarce in piata. In acest context, aproape toate actiunile lichide de la Bursa au inregistrat cresteri sustinute.
"Motivul principal al lichiditatii in crestere l-a constituit revenirea inve