Primaria si Consiliul Local al comunei Arieseni au reusit, dupa o disputa juridica, purtata atat in judetul Bihor, cat si in judetul Alba, sa castige dreptul de proprietate asupra unei suprafete de padure de 690 de hectare, aflata in incinta rezervatiei naturale Cetatile Ponorului, din Parcul Natural Apuseni.
Parcela respectiva, aflata pe teritoriul comunei bihorene Budureasa, a fost solicitata, pentru restituire, de administratia locala imediat dupa intrarea in vigoare a Legii 1/2000.
In 2001, Comisia Judeteana de Fond Funciar Bihor a decis reconstituirea dreptului de proprietate a CL Arieseni asupra suprafetei de padure, in conditiile in care Primaria comunei a prezentat documente in acest sens.
In septembrie 2002 a fost definitivat procesul-verbal de punere in posesie, insa, ulterior, Directia Silvica Oradea a refuzat sa semneze documentul pe motiv ca Ministerul Agriculturii a emis un ordin care interzice acest lucru. Este vorba despre ordinul nr. 547/2004, care indica suprafetele de padure care nu pot fi retrocedate pe vechile amplasamente.
Primaria Arieseni a recurs si la o sesizare administrativa la adresa Ministerului Agriculturii, in care s-a solicitat modificarea ordinului in sensul scoaterii suprafetelor de padure din zona Galbena, din actul normativ. Evident ca raspunsul din partea ministerului a fost negativ, reprezentantii institutiei sustinand ca interdictia privind retrocedarea padurii a fost instituita prin Legea 1/200.
Conducerea ministerului a invocat faptul ca patrimoniul ce urma a fi retrocedat are o valoare deosebita, aflandu-se in incinta Rezervatiei Naturale "Cetatile Ponorului".
Procese in Alba si in Bihor
Reprezentantii Primariei au initiat procese atat la Curtea de Apel Alba Iulia, c