Neil Coulbeck, unul dintre martorii principali in cazul Enron, a fost gasit mort intr-un parc din East London. Bancherul englez furnizase FBI-ului si Departamentului de Justitie american informatii care urmau sa duca la condamnarea a trei bancheri britanici pentru frauda. Cei trei ar fi fost implicati in vanzarea unor actiuni detinute de banca NatWest la compania Enron in schimbul unui profit mai mare decat cel predat apoi bancii britanice, diferenta fiind incasata de cei trei si de cativa directori de la Enron.
In perioada in care a avut loc aceasta tranzactie, Coulbeck lucra la NatWest ca director pentru pietele nord-americane. El nu a luat parte la actul fraudulos, insa era gata sa ofere dovezi incriminatorii impotriva celor trei. Exista suspiciuni ca britanicul s-ar fi sinucis, insa Scotland Yard-ul nu este gata inca sa confirme aceste speculatii.
Cei trei bancheri britanici au fost pusi sub acuzatie de catre un tribunal din Houston si urmau sa fie extradati saptamana aceasta pentru a fi judecati in Statele Unite.
Statele Unite si Marea Britanie au incheiat un tratat de extradare, conform caruia cele doua tari se angajeaza sa isi trimita reciproc cetatenii pusi sub acuzatie in tara partenera.
Dupa cum informeaza New York Times, desi acest tratat a fost incheiat pentru a ajuta in lupta impotriva terorismului, el este folosit foarte mult in SUA in procesele deschise impotriva corporatiilor.
Din aceasta cauza, guvernul britanic este criticat de catre politicieni si oamenii de afaceri ca nu isi protejeaza suficient cetatenii.
Aceste acuzatii au sens mai ales in contextul in care congresul SUA nu a ratificat nici pana la aceasta data tratatul, desi acesta a fost adoptat in Marea Britanie in 2004. Intelegerea este acum discutata din nou de catre Parlamentul englez, dupa ce Camera Lorzilor a adoptat o rezolutie de anulare a tratat