A trecut un an de campanii de informare, si romanii tot nu si-au schimbat perceptiile despre Europa.
Aceasta ar fi principala concluzie a eurobarometrului prezentat ieri la sediul delegatiei Comisiei europene la Bucuresti. Rezultatele sale sunt aproape identice cu cele consemnate in 2005.
Idealismul este la ordinea zilei: cu mai putin de sase luni inainte de aderarea la Uniunea Europeana, care le va schimba vietile intr-un mod pe care ei de fapt nu-l cunosc, oamenii cred, in proportie de 50%, ca UE le va aduce prosperitate - de preferat miraculos si instantaneu, fara reforme dureroase.
Idealizarea viitorului comunitar al Romaniei nu poate fi inteleasa decat printr-o informare insuficienta asupra exigentelor anilor de tranzitie si prin exasperarea generata de sistemul autohton: 60% dintre cei chestionati de eurobarometru se declara nemultumiti de situatia lor actuala, iar din alte sondaje stim ca romanii sunt nemultumiti de guvern in proportie de 72%.
In mod paradoxal, este vorba chiar despre guvernul care a facut eforturi extraordinare pentru a apropia Romania de Europa; probabil chiar cel care va intra in istorie ca finalizator al aderarii noastre tardive la UE.
Romanii nu fac insa conexiunea intre aderare si pretul ei. Se intelege ca informarea a fost total ineficienta: campaniile mult laudate au fost formale si nu au ajuns pana in inima Romaniei profunde.
Este clar ca romanii traiesc inca, pentru cateva luni, visul prosperitatii europene. Realitatea este mult mai dura, de-a dreptul devastatoare. Potrivit unui studiu realizat de Vienna Institute si citat pe site-ul Bloombiz, romanii castiga de zece ori mai putin decat austriecii.
Faptul ca suntem cu 60% mai bine platiti ca bulgarii nu este nicio consolare. Ce vor face romanii, cu castigul lor atat de modest, anul viitor, cand preturi