Un articol publicat recent in presa centrala semnala faptul ca furtul de carte inregistrat in bibliotecile din Bucuresti atinge cote alarmante. Am vrut sa aflam care e situatia la nivelul Clujului, daca in acest domeniu au aparut astfel de evenimente si care sunt masurile de siguranta adoptate.
In urma raidului prin bibliotecile clujene, am dedus ca fie cititorii nostri sunt mai seriosi decat “ai lor”, fie institutiile au sisteme de protectie mai bine puse la punct, de vreme ce nu se confrunta cu situatii de furt.
Incidentele cele mai frecvente se refera la deteriorarea cartilor imprumutate de cititori sau intarzierile la returnarea imprumutului, care, de altfel, se taxeaza cu amenzi.
Amenda de 30 de bani
La Biblioteca Judeteana “Octavian Goga” din Cluj-Napoca nu s-au inregistrat, in ultima perioada, cazuri flagrante de furt sau distrugere a cartilor imprumutate. Reprezentantii institutiei sunt multumiti de sistemul automatizat introdus in biblioteca, ce face mult mai simpla munca de supraveghere. “In ultima perioada nu am avut de-a face cu astfel de probleme.
In sistemul traditional, unde dispuneam de permis de biblioteca fara fotografie au existat cazuri de persoane care veneau cu permise false si imprumutau carti si apoi nu le mai aduceau. Sistemul automatizat, unde totul se urmareste prin calculator, iar permisul este si cu fotografie, ne este foarte benefic, noua, ca supraveghetori.
Se mai intampla cazuri de deteriorare de carti, din neglijenta, dar si acestea destul de rar, intrucat avem cititori de calitate, care stiu sa aprecieze valoarea cartilor imprumutate”, ne-a declarat Tatiana Costiuc, sef Serviciu Relatii cu Publicul.
Potrivit acesteia, biblioteca dispune si de “un sistem de inscriere cu plata,