Desi Banca Nationala a Romaniei (BNR) a avertizat asupra intentiilor sarbului Krunislav Jovanovici de a plasa bilete la ordin falsificate pentru a obtine credite, se pare ca acest lucru nu a fost luat in seama. Intregul sistem bancar a fost anuntat despre acest fapt, in anul 2003, astfel ca este putin probabil ca o banca din Romania sa-i fi acordat credite cetateanului sarb, a declarat, citat de Mediafax, directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.
"Tot atunci, am sesizat Serviciul Roman de Informatii si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in legatura cu cazul Jovanovici. Fiind anuntati inca din 2003, este putin probabil ca vreo banca din Romania sa-i fi acordat credite", a explicat Cinteza. Acestea sunt precizarile facute publice, ieri, de catre BNR in cazul mega-fraudei de 370 milioane dolari. Cu toate acestea, se pare ca planul lui Krunislav a fost pus in aplicare si mai multe banci romanesti au fost pacalite sa acorde imprumuturi exorbitante in baza unor bilete internationale la ordin falsificate.
Biroul de presa al Parchetului instantei supreme a anuntat ca Jovanovici, cu acordul tacit si nelegal al unor functionari bancari, a obtinut mai multe adeverinte privind detinerea unor bilete la ordin in casute de valoare, pe care le-a folosit pentru a insela mai multe persoane.
Anchetatorii au stabilit ca, in 2004, Jovanovici Krunislav, Dumitru Sauer, Viorel Dumitrescu si Mihail Rotaru, ajutati si de alte persoane, ar fi introdus in tara 178.000 file bilete la ordin emise de o banca din Los Angeles, declarata in faliment inca din 1996, pe care le-au depozitat intr-o cutie de valori de la o banca din Bucuresti. Doua persoane din grupul urmarit penal de procurori, respectiv Gheorghe Badescu si Buran Bojneag, au fost arestate preventiv, joi seara, pentru 29 de zile, de instanta Tribunaului Bucuresti.
Din ret