In centrele de diabet din Mangalia, Medgidia si Constanta, aglomeratia specifica fiecarui inceput de luna pentru procurarea medicamentelor necesare supravietuirii bolnavilor a disparut, ca urmare a informatizarii institutiilor medicale respective, sustine dr. Ana-Maria Mateescu, responsabil program diabet pe judetul Constanta.
In acest judet sunt peste 12.000 de persoane bolnave de diabet, dintre care 2.300 sunt insulinodependenti. ''Daca pana la sfarsitul anului trecut, farmacia Policlinicii nr. 1 a Spitalului Judetean de Urgenta Constanta era luata cu asalt de diabeticii care stateau ore intregi la coada pentru a-si lua tratamentul, acum pacientii se prezinta la centrele de diabet pe baza de programare pentru a-si ridica tratamentul de la farmacie. Aceasta procedura de lucru a fost posibila datorita informatizarii centrelor de diabet prin intermediul aplicatiei Hipocrate Diabet, realizata de Romanian Soft Company (RSC)'', explica Mateescu.
Sistemul confera transparenta activitatii de prescriere si eliberare de medicamente, fiind un instrument eficient de control al activitatii unui centru de diabet.
''Principalele beneficii ale implementarii programului Hipocrate Diabet in centrele din Constanta le reprezinta evidenta mai buna a pacientilor, faptul ca stim exact numarul lor si de ce tip de medicatie au nevoie. De asemenea, raportarile catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate se fac intr-un timp mult mai scurt'', precizeaza dr. Ana-Maria Mateescu, responsabil program diabet pe judetul Constanta.
Potrivit acesteia, sistemul informatic realizeaza o legatura functionala intre cabinete si farmaciile din centrele de diabet, fapt ce a determinat o scadere a cheltuielilor aferente pentru luna ianuarie 2006 cu 30 la suta fata de aceeasi luna a anului trecut.
Romanian Soft Company (RSC) este o companie cu capital integral romanesc a carei