Mihaela Beu(Foto: )
Comisarul regional conduce una dintre cele mai mari structuri din tara care vizeaza activitatea de control in domeniul protectiei mediului inconjurator, grupand sase judete din Transilvania (Cluj, Bistrita Nasaud, Bihor, Maramures, Satu Mare si Salaj).
Mihaela Beu este, in acelasi timp, coordonator national al asociatiei inspectorilor de mediu din Romania, o interfata a Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, GNM, ANM si organizatiilor non-guvernamentale de profil din Romania cu Comisia Europeana si cu structurile de mediu din Vestul Europei.
ZIUA de Cluj (ZC): Care sunt agentii economici care va dau cele mai mari dureri de cap?
Mihaela Beu (MB): La nivel regional, combinatul Romplumb Baia Mare, unde am instituit o monitorizare 24 de ore din 24, timp de doua saptamani. Societatea a solicitat sa aprobam marirea capacitatii de productie, dar ma indoiesc ca acest lucru va fi posibil, tinand cont ca au multe probleme cu instalatiile. In Cluj, ferma de porci Agroflip Bontida.
E un dezastru acolo: abatorul e in stare de degradare, nu se mai executa deloc monitorizarea mediului, sitele amplasate odata sunt ruginite. Am gasit porci morti aruncati langa cladire! Le-am aplicat amenzi, dar nu le-au platit si i-am dat in executare silita, la Finante.
ZC: Cum se prezinta poluarea industriala in Cluj?
MB: La Cesom Dej sunt probleme cu sulfura de carbon. Se taiau ilegal rezervoare, fapt care a accentuat poluarea. Acolo va fi de lucru cu reconstructia ecologica a zonei, care impune sume foarte mari. La Uzinele Chimice din Turda am scapat de mercurul “bun”, care a fost dus in Germania, dar am ramas, in sol, cu mercurul din statia de electroliza.
Noul proprietar a vandut imobile, foste sectii, fa