Reactia oficiala a Bisericii Greco-Catolice la comunicatul dat dupa intalnirea de la Manastirea Nicula a Sinodului mitropolitan ortodox al Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului va fi una similara, de la nivelul Sinodului episcopilor uniti. Informatia a fost facuta publica de catre purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Majore Greco-Catolice cu sediul la Blaj, Pr. Adin Pop.
"Sinodul permanent, format din PSS Virgil de la Oradea, PSS Florentin de la Cluj si Mitropolitul Lucian, nu poate fi reunit de urgenta pentru ca ierarhii de la Cluj si Oradea nu sunt, momentan, in tara. Sinodul permanent poate fi convocat in regim de urgenta de catre presedintele Sinodului mare, adica de catre Preaferictul Parinte Lucian Muresan, mitropolitul de la Blaj", a afirmat Pop.
"Inainte de a avea o reactie, cred ca ierarhii nostri ar trebui sa convoace de urgenta Comisia juridica a Sinodului Episcopal. Sinodul Permanent al Episcopilor poate convoca aceasta comisie juridica pentru a discuta situatia si a pregati un eventual raspuns", a spus, la randul sau, vicarul judecatoresc de la Eparhia Greco-Catolica din Lugoj, Pr. Coriolan Muresan.
AGRU spera la o sustinere UE
Laicii greco-catolici considera inacceptabila pozitia Mitropoliei ortodoxe de la Cluj, si spera intr-o reactie pertinenta si fara echivoc a ierarhilor uniti.
Daca politicul va interveni in aceasta chestiune, asa cum vrea Biserica Ortodoxa, atunci drumul dreptatii pentru greco-catolicii din Romania va lua calea tribunalelor internationale, dupa cum a subliniat scriitorul muresean Alexandru Cistelecan, presedintele Asociatiei Generale a Romanilor Uniti.
"Comunicatul Mitropoliei Clujului e o radicalizare a pozitiei ortodoxe, cu totul neasteptata. Acesta exclude orice posibilitate