Negocierea sau santajul electoral nu mai sunt o noutate in Romania, voturile ori capacitatea de influenta ajungand adesea sa fie scoase la mezat. Performeri detasati ai acestor tranzactii au fost federatiile sindicale, ai caror lideri s-au tocmit mereu cu sefii principalelor partide. Nu atat pentru drepturile salariatilor, cat pentru avantaje personale, cum ar fi locuri de deputat, postura in care au prosperat brusc. Iata insa ca, pe nepusa masa, o puternica grupare de ierarhi ameninta si ea ca nu este exclus ca Biserica Ortodoxa sa renunte la a mai fi oficial apolitica.
Dimpotriva, anuland hotararea propriului Sinod, ar fi gata sa treaca la influentarea fatisa a electoratului, in functie de modul in care vreun partid ii satisface pretentiile. Deocamdata, miza sunt fostele proprietati ale Bisericii Greco-Catolice, chestiune tergiversata de toate guvernarile si care trebuie sa-si gaseasca o solutionare corecta, fara a starni convulsii in comunitati. Modul nu tocmai... ortodox in care inalti ierarhi ai BOR vor sa forteze mana Guvernului si a Parlamentului nu e de natura sa duca la o rezolvare echitabila a diferendului, spre o convietuire armonioasa a celor doua comunitati religioase. Dimpotriva, nu face decat sa altereze inca firavul proces de intelegere intre cele doua biserici, inceput in urma cu cativa ani.
Dupa cum cerbicia cu care Biserica Greco-Catolica vede doar aspectul strict juridic si meschin-material al problemei, ignorand evolutii istorice si realitati imediate, nu poarta nici ea masura spiritului umanist si a valorilor crestine. De acest conflict nu vor profita decat politicienii avizi de voturi - PD s-a si inscris pe lista - iar nu enoriasii ambelor confesiuni.