Vanzarile care au avut loc saptamana trecuta, in cadrul licitatiei organizate de casa Alis, au confirmat regresul preturilor la arta plastica - aspect frecvent, la noi, in perioada lunilor de vara. Fenomenul frizeaza de fapt anormalitatea unei tranzitii prelungite, in care lucrurile se maturizeaza cu intarziere, in speta comertul liber cu arta, ce refuza parca, de mai bine de 16 ani, sa raspunda regulilor proprii unei piete de astfel de bunuri.
In topul vanzarilor de la Alis s-a aflat o lucrare semnata de Lucian Grigorescu (1894-1965), adjudecata pentru 11.500 RON, aproape triplu fata de pretul de pornire. Este vorba de pictura "Case la tara", realizata in ulei pe panza (37x46 cm), avand pe verso compozitia "In parc", nesemnata. Precizam ca, in pofida competitiei pe care a declansat-o intrarea in licitatie a panzei "Case la tara", pretul de vanzare nu exprima nici pe departe valoarea lucrarii celui despre care Petru Comarnescu afirma, cu prilejul expozitiei maestrului de la Ateneul Roman, din 1940 - an ce marcheaza sfarsitul celei de-a treia perioade a creatiei sale - ca este "cel mai autentic pictor de la Petrascu incoace", iar Paul Miracovici remarca, in acelasi an, ca opera sa "este expresia cea mai limpede si stralucitoare a picturii romanesti".
Folosim acest prilej pentru a aminti locul aparte pe care-l ocupa in arta secolului XX Lucian Grigorescu: "un varf in momentul de apogeu al picturii romanesti" si un exponent de marca al postimpresionismului european.
Tot la Alis, o lucrare apartinand lui Ion Musceleanu (1903-1997), intitulata "Studenta citind" ulei pe carton, 46x37,5 cm, a fost vanduta la pretul de 6.500 RON, de la 2.800.
La aceeasi suma a fost achizitionat si uleiul pe panza "La carciuma", 76x100 cm, semnat de pictorul german Hugo Oehmichen (1843-1932), foarte apreciat in epoca. Lucrarea cu subiect religios, "Drumul Golgotei" r