Saptamana trecuta fluctuatiile raportului euro/leus-au mentinut pe piata valutara, la aceasta contribuind mai multi factori. „Au reaparut speculatiile bancilor, pe fondul scaderii considerabile a dobanzilor la o zi, comenta un dealer. De la un nivel de 8 – 9%, dobanzile au coborat sub 1%, ceea ce a generat un val de cumparari de valuta. Bancilor li s-au adaugat fondurile speculative straine care au preluat trendul general de pe pietele emergente, ele scotandu-si constant profiturile si indreptandu-le spre zone considerate mai sigure. Pana la sfarsitul lunii consider ca se vor mentine fluctuatiile monedei nationale iar euro va fi cotat in culoarul 3,55 – 3,58 lei”.
Euro a inceput saptamana cu un curs mediu de 3,5846 lei, urmatoarele doua zile fiind caracterizate de o usoara intarire a leului (curs 3,5679 lei), raportul coborand pana la un minim de 3,56 lei. Incepand de joi moneda unica a reinceput sa creasca, atingand la finele saptamanii un maxim de 3,5947 lei.
Vineri piata a fost invadata de ordine de cumparare, ceea ce a facut ca de la o deschidere de 3,5870 – 3,5920 lei, euro sa urce la 3,61 – 3,6150 lei, pentru ca la inchidere ordinele de vanzare sa il aduca la 3,59 – 3,5950 lei.
Raportul dolar/leu a avut o evolutie ascendenta, el crescand cu peste un procent, de la 2,8044 la 2,8373 lei, in timp ce la inceputul lunii el scazuse la 2,7773 lei. La aceasta au contribuit atat raportul euro/leu, dar, in special, paritatea euro/dolar.
Saptamana trecuta fluctuatiile raportului euro/leus-au mentinut pe piata valutara, la aceasta contribuind mai multi factori. „Au reaparut speculatiile bancilor, pe fondul scaderii considerabile a dobanzilor la o zi, comenta un dealer. De la un nivel de 8 – 9%, dobanzile au coborat sub 1%, ceea ce a generat un val de cumparari de valuta. Bancilor li s-au adaugat fondurile speculative straine care au preluat trendul