Morunasul, somnoteiul, bibanelul, stiucanul, crapalaul, salaul. Toti sunt de vanzare in satele situate de-a lungul Dunarii. Garnisiti cu bile si rulmenti metalici, pestii sunt cantariti cu unelte masluite si vanduti pe marginea drumului chiar sub ochii ingaduitori ai politistilor. OBICEI. Pestele de la Giurgeni este masluit la cantar si plin de bile din metal. Cu toate astea, multi romani opresc masina sa cumpere
Morunasul, somnoteiul, bibanelul, stiucanul, crapalaul, salaul. Toti sunt de vanzare in satele situate de-a lungul Dunarii. Garnisiti cu bile metalice, pestii sunt cantariti cu unelte masluite si vanduti pe marginea drumului chiar sub ochii ingaduitori ai politistilor.
Regula e simpla la romani: cine se duce in Delta sau la Tulcea trebuie sa aduca peste pentru prieteni sau rubedenii. Adevarul este insa ca peste proaspat se poate achizitiona din mai multe locuri din tara, fara sa fie nevoie sa ajungi la Tulcea.
TRADITIE. Indeletnicirile traditionale ale pescarilor romani nu mai sunt ce-au fost pe vremuri. Odata, oamenii isi pregateau unditele, stecile, vintirele si celelalte scule de cu seara. Se trezeau cu noaptea in cap si plecau la pescuit. Se intorceau la ceasurile dupa-amiezii cu barcile pline-ochi. O parte din captura o puneau pe masa, restul la ghetaria din fundul curtii - un bordei sapat in pamant, captusit cu paie si stuf in care se pastrau de cu iarna bucati mari de gheata. Asta pana la urmatorul iarmaroc, cand duceau pestele sa-l vanda. In zilele noastre, pescarii se trezesc tot cu noaptea in cap, dar pescuitul e mult mai usor. Desi interzise prin lege, plasele monofilament cu ochi mic - vandute in complexul Europa ca obiecte decorative - , instalatiile electrice si explozibilul usureaza munca traditionala a pescarului.
O parte din captura e folosita si astazi pentru un bors de peste, dar cea mai mare parte ia drumul c