Introducerea la Bursa a grupului petrolier rusesc Rosneft vineri, 14 iulie, a fost un adevarat succes al autoritatilor de la Moscova.
Evenimentul, care trebuia sa marcheze deschiderea summit-ului G8 de la St Petersburg, s-a vrut a fi o garantie a deplinei liberalizari a pietei rusesti.
''Suma totala a fondurilor degajate de catre oferta se ridica la 10,4 miliarde de dolari (8,2 miliarde de euro), ceea ce face ca intrarea Rosneft la Bursa sa se situeze pe locul cinci la nivel mondial si pe locul I in Rusia'', se arata intr-un comunicat al grupului, citat de cotidianul Le Monde.
Prin aceasta operatie, Rosneft este valorificat la peste 80 de miliarde de dolari, fapt ce il transforma in a doua capitalizare rusa dupa monopolul Gazprom (la care, de altfel, tocmai a reusit sa achizitioneze o participatie de 10%). Potrivit acestor cifre, Rosneft se situeaza pe locul 11 la nivel mondial, imediat in urma unui alt gigant rus, Lukoil.
Listarea companiei a fost marcata de o adevarata lupta pentru investitii. Astfel, britanicul British Petroleum a anuntat achizitionarea de actiuni in valoare de peste 1 miliard de dolari (aproximativ 2% din grup). Grupul malaezian Petronas si chinezul CNPC s-au aflat de asemenea printre marii investitori.
''Aceste plasamente le vor permite companiilor straine un acces privilegiat la zacamintele de gaze si petrol din Rusia si la conductele rusesti'', a subliniat Kim Iskyan, responsabil cu cercetarea pentru banca moscovita MDM Bank.
Potrivit comunicatului Rosneft, ''investitorii strategici'' au subscris pentru aproximativ 21% din oferta, iar ''investitorii internationali'' pana la 36%.
Pentru a oferi noi garantii ale ''seriozitatii'' Rosneft, Kremlinul a numit inaintea demararii operatiei un nou director financiar, in persoana lui Peter O'Brien, de la Morgan Stanley, si un nou director al Consiliului de Admin