* 20 de abatoare din judet au fost inchise pentru ca nu respecta normele UE * In judet au mai ramas doar patru abatoare * Doar unul respecta noile normative europene, restul avand programe de restructurare * Absolut intamplator, unul din aceste ultime abatoare este patronat de Alianta DA * Situatia e jalnica la acesta * Animalele au drepturi la sacrificare * Conditiile de transport a carnii sunt incredibile
Potrivit Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, tara noastra s-a angajat la capitolul 7 - Agricultura, Masura B - evaluare, monitorizare si controlul unitatilor prelucratoare din industria alimentara (sector siguranta alimentelor) sa evalueze, monitorizeze si sa implementeze noua legislatie sanitar veterinara armonizata cu cea a Uniunii Europene pe sectorul de abatorizare.
In principal, noua legislatie se refera la norme sanitar veterinare privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete rosii (bovine, porcine) si a celei de carne alba - de pasare, precum si la norme sanitar veterinare privind protectia animalelor in timpul sacrificarii sau uciderii.
Sacrificarea abatoarelor
In aceste conditii, inca din 2003 autoritatile veterinare au evaluat toate unitatile ce proceseaza produse de origine animala, intocmind trimestrial - pana in 2005 - fise de evaluare, iar din 2005 agentii economici au fost informati lunar de deficientele existente in raport cu noua legislatie.
In tot acest timp, potrivit intelegerilor avute de autoritatile veterinare romane cu reprezentantii Comisiei Europene, unitatile din sectorul alimentar de procesare a carnii, inclusiv abatoarele, au fost clasificate in patru categorii, in functie de conditiile constatate la evaluarea unitatilor.
Categoria A au fost unitatile care corespund legislatiei Uniunii Europene, Categoria B - unitatile care nu cores