Numarul de reclamatii si sesizari inregistrate la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a crescut anul trecut cu 2,5% fata de anul 2004, pana la 694, din care au fost finalizate toate, afirma CSA in raportul dat recent publicitatii.
Cea mai mare parte a plangerilor se refera la asigurarile de raspundere civila auto cu valabilitate pe teritoriul Romaniei, cu o pondere de 50%, urmate de asigurarile de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare, adica Casco (asigurari de furt si alte daune pentru automobile), cu o pondere de 25%. Plangerile RCA au crescut cu 10% fata de anul anterior.
"Cele mai multe plangeri privesc subevaluarea daunelor in cazul asigurarilor de raspundere civila auto. Este normal, dat fiind ca pe acest segment de piata avem cel mai mare grad de cuprindere in asigurare", a explicat Angela Toncescu, presedintele Consiliului CSA. Ponderea primelor brute subscrise din asigurari RCA este de circa 30% in cadrul pietei.
In cazul politelor RCA, vinovatul in cazul unui accident preda polita celui pagubit, care o foloseste pentru a-si achita costurile cu reparatia automobilului. Ca urmare, polita nu este folosita in mod direct de catre asigurat, asa incat de multe ori politele sunt cumparate in functie de pret si nu de calitatea serviciilor.
La cresterea numarului de plangeri la politele RCA contribuie si faptul ca putini dintre cei pagubiti se intorc in justitie impotriva vinovatului pentru a recupera diferenta in cazul subevaluarii de catre asigurator a daunei, desi ar avea dreptul, afirma specialistii de pe piata asigurarilor auto.
Numarul reclamatiilor si sesizarilor in asigurari de viata ramane redus - doar 36 de plangeri, adica 5% din total, dar in crestere semnificativa fata de anul anterior, cu 44%. Asigurarile de viata au insa o pondere de 20% in toata piata asigurarilor, astfel incat din comparatia c