Bulgarii au publicat un ghid in care turistii ajunsi pe meleaguri mioritice sunt sfatuiti sa-si pazeasca buzunarele. Prudenta exagerata, cata vreme renumele bulgarilor nu este de lepadat intr-un domeniu in care conflictele dintre coruptii de peste Dunare par a se rezolva cu pistoalele.
Nu numai bulgarii isi indeamna conationalii sa-si fereasca buzunarele. Presedintele Basescu a avut, la reuniunea anuala a magistratilor, cuvinte grele in legatura cu eficienta justitiei in rezolvarea cazurilor de coruptie si le-a cerut procurorilor sa treaca la treaba. Si au de lucru. Averile primilor cincizeci de miliardari de pe lista celor mai bogati 300 de romani asteapta sa fie scuturate de firme capusa, de virusi interlopi, de paduchi politici.
Aceste averi colosale, dublate, de multe ori, de datorii pe potriva, au fost subiect de admiratie si trambuline pentru propulsarea in lumea buna. Indiferent cat de murdar era subsolul din care ieseau, bogatasii ajungeau pe prima pagina a ziarelor si revistelor. De mai multe ori a trebuit sa se schimbe coloratura politica a parlamentului pentru a auzi un mic torent de capete curgand la rigola procuraturii. De multe ori, erau capetele finantatorilor opozitiei. Alternanta la putere a insemnat, adesea, si alternanta la buzunarul bugetului public sau la finantarile externe. Multi politicieni au supravietuit tranzitiei cu transfuzii de capital din conturile afaceristilor.
Situatie incurajata si speculata de partidele politice care, ani de zile, au boicotat proiectul de lege a finantarii partidelor. Proiectul reduce mult cotizatiile si donatiile catre partide. Or, dupa fiecare tur electoral, politicienii au recunoscut, nu o data, ca toata contabilitatea partidului in perioada electorala este masluita. In realitate, sumele virate in contul partidelor sunt mult mai mari decat cele din acte. Cu cat era mai mare electoratul part