Saptamana trecuta a avut loc in capitala marocana, Rabat, o importanta intalnire in privinta migratiei, intre ministri europeni si africani. Reuniunea a fost considerata necesara deoarece anul acesta statele din sudul Europei s-au confruntat cu cifre ale imigratiei mai mari ca niciodata.
Cele mai mari numere de imigranti provin din Africa si cauta sa patrunda in Europa prin punctele sudice, mai ales prin Insulele Canare care tin de Spania, prin Insula italiana Lampedusa si prin Malta.
In timp ce prin Lampedusa au patruns sute de imigranti, Malta a avut de primit 1.000 de oameni, iar in Insulele Canare au ajuns deja numai anul acesta 9.500 de oameni. Acestea sunt punctele predilecte de intrare ale nord-africanilor, care sunt impinsi de saracie la solutii disperate, de exemplu sa plece in barci suprapopulate spre Europa, riscand sa fie pierduti in apele Pacificului, sau sa forteze zidul care desparte teritoriul african de cel european in localitatea spaniola Melilla.
Concluziile la care s-a ajuns in urma summit-ului de la Rabat vor duce la intarirea apararii teritoriilor europene in fata invaziei imigrantilor.
Este vorba in primul rand de masuri de securitate menite sa scada numarul africanilor care patrund in Europa, desi se au in vedere si masuri de reducere a saraciei in Africa. Solutiile de ajutorare a Africii vor da insa rezultate numai pe termen lung si pana atunci statele europene cauta sa se protejeze de cheltuielile cu mentinerea celor care cer azil, precum si sa isi pastreze societatile cat mai departe de riscurile unor conflicte inter-etnice intre imigranti si cetatenii mai vechi.
In acest sens, la Rabat s-a decis o monitorizare mai atenta a cailor de migratie pe apa si pe uscat. Se va crea chiar o agentie de monitorizare a miscarilor de populatie. Pentru a reduce numarul de oameni care pornesc dinspre Africa spre Europa, mi