•Pielea dispune de mecanisme de aparare in fata razelor solare prin pigmenti, insa nu toate persoanele dispun de acelasi grad de protectie; persoanele cu pielea alba si copiii in general au nevoie de protectie deosebita •In sezonul estival se recomanda expunerea la soare, mai ales a copiilor care au nevoi mai mari de vitamina D in procesul de crestere •Deficitul de vitamina de D din alimentatie si prin lipsa expunerii la raze ultraviolete genereaza rahitismul carential, o tulburare metabolica cu afectarea cresterii osoase, cu deformari ireversibile osoase, intarzieri in aparitia dentitiei, oprirea cresterii in greutate, etc.
Regiunea Universului in care se afla Pamantul depinde de Soare, care emite continuu radiatii: lumina vizibila, infrarosii si ultraviolete.
Ultravioletele A (UVA) sunt favorabile, pe cand Ultravioletele B (UVB) si C (UVC) sunt nocive; UVB si UVC genereaza asa-numitele boli fotoinduse, cum sunt cancerele de piele, cataracta. Atmosfera, prin stratul de ozon, protejeaza viata pe Pamant de efectele daunatoare ale radiatiilor UV ale soarelui si, ca atare, pastrarea acestui strat protector este esentiala. In ultimii ani, din cauza reducerii stratului de ozon, la suprafata Pamantului ajung tot mai multe raze nocive. Cantitatea de UVB creste cu altitudinea si-n intervalul orar 11.00-16.00. De aceea se impun masuri de protectie solara suplimentara in zonele montate si in intervalul de timp mentionat. Pielea dispune de mecanisme de aparare in fata razelor solare prin pigmentul numit melanina si prin keratina. Insa nu toate persoanele dispun de acelasi grad de protectie; persoanele cu pielea alba si copiii in general au nevoie de protectie deosebita. Se recomanda protectie maxima pentru copiii sub 1 an, talasoterapia, adica cura heliomarina, fiind utila doar peste aceasta varsta. Talasoterapia (thalasso = apa de mare, therapeia = a v