CUVIOASA PARASCHEVA Cuvioasa Parascheva este ocrotitoarea Moldovei. In fiecare an, la 14 octombrie, Iasiul devine loc de pelerinaj pentru mii de persoane din toata tara. CUVIOASA PARASCHEVA Credinciosii ortodocsi vin la sfintele moaste si in "extrasezon"
Cuvioasa Parascheva este ocrotitoarea Moldovei. In fiecare an, la 14 octombrie, Iasiul devine loc de pelerinaj pentru mii de persoane din toata tara.
Sfanta Parascheva s-a nascut intr-o familie de crestini, la inceputul secolului al XI-lea, in satul Epivat, langa Kallicrateia, in Tracia, la 50 km sud-vest de Constantinopol, actualul Istanbul. Si-a petrecut toata viata in rugaciune si i-a ajutat pe sarmani. La 10 ani a avut o revelatie. Dupa ce a ascultat Evanghelia in care Mantuitorul i-a zis unui tanar bogat sa-si dea averea la saraci daca vrea sa mosteneasca imparatia lui Dumnezeu, micuta Parascheva a dat hainele unei fete sarace. Alta data si-a dat crucea de aur de la gat unei fetite sarace, iar intr-o iarna a renuntat la palton in favoarea unor copii care sufereau de frig pe drum.
PELERINAJ. A plecat la Constantinopol, unde a vizitat biserici si s-a inchinat la moastele mai multor sfinti. Dupa aceea, a mers la Ierusalim pentru a se inchina la Locurile Sfinte. S-a retras apoi intr-o manastire de maici din pustiul Iordanului. Dormea pe o rogojina si purta o haina veche si rupta. Se ruga mereu la Dumnezeu, iar intr-o noapte "a vazut un inger luminat sub forma de tanar, care a venit alaturi de ea si i-a zis: «Lasa pustiul si intoarce-te in patria ta, unde vei da trupul tau pamantului - pentru ca pamant esti si in pamant te vei intoarce - , iar sufletul tau se va duce in cer, alaturi de Mirele tau»", se arata in cartile despre viata Sfintei Parascheva.
DESPARTIRE. La 25 de ani s-a intors acasa, la Kallicrateia, numita acum Mir Marsinan. Doi ani mai tarziu a trecut la cele vesnice. Tru