Pietele de capital din tarile emergente au atras mai mult de 1 mld. dolari in ultimele sapte zile, punand capat celor sapte saptamani de retrageri care au totalizat 16 mld. $.
Indicele MSCI Emerging Markets, care apreciaza activitatea burselor din statele in curs de dezvoltare s-a depreciat cu mai mult de 11% in ultimele trei luni din cauza temerilor ca scumpirea costurilor la imprumut din statele dezvoltate vor face investitiile de pe pietele mai riscante, precum Rusia si China, mai putin atractive. Anul trecut, MSCI Emerging Markets a castigat 30%, scrie Bloomberg.
"Pietele emergente inca arata bine", a declarat Guy Stern, director de investitii pentru Marea Britanie si Statele Unite al Credit Suisse Asset Management, Londra. "Exista in momentul de fata o concentrare puternica asupra estului Europei, iar sud-estul Asiei este atractiv datorita invecinarii cu China", a adaugat el.
Investitiile nete pe pietele emergente au totalizat 1,04 mld. dolari (820 mil. euro) in saptamana incheiata pe 12 iulie, a declarat Brad Durham, managing director la Emerging Portfolio Fund Research din Boston.
Investitorii au retras fonduri in valoare de 16,1 mld. dolari (12,7 mld. euro) din tarile in curs de dezvoltare, in precedentele sapte saptamani. Dintre cele trei piete dezvoltate, Statele Unite au suferit cea mai mare pierdere, cu retrageri nete de 1,82 mld. dolari (1,43 mld. euro) saptamana trecuta. Fondurile europene au pierdut 156 mil. dolari (123 mil. euro), in timp ce fondurile japoneze au pierdut 52,9 mil. dolari (41 mil. euro).
Indexul International al Pietelor Emergente calculat de banca Morgan Stanley a atins un maxim istoric in saptamana incheiata pe 10 mai, inainte sa coboare cu 25%, la cel mai scazut nivel din ultimele sase luni, pe 13 iunie, deoarece bancile centrale au crescut costurile la imprumut.
"Instabilitatea mo