PUTEREA CREDINTEI Sfantul Nicodim cel Sfintit de la Tismana, sfatuitorul de taina al Basarabilor, l-a convertit printr-o minune la ortodoxie pe Sigismund al Ungariei. PUTEREA CREDINTEI Istoria bisericeasca sustine ca Nicodim cel Sfintit de la Tismana a fost duhovnicul de taina al primilor patru domnitori Basarabi: Vlaicu Voda, Radu I, Dan I si Mircea cel Batran. Sfantul Nicodim cel Sfintit de la Tismana, sfatuitorul de taina al Basarabilor, l-a convertit printr-o minune la ortodoxie pe Sigismund al Ungariei.
Ruda a cneazului Lazar al Serbiei si a voievozilor Basarabi, Sfantul Nicodim a ajuns in Tara Romaneasca in urma unei descoperiri: i se arata Maica Domnului si il trimite la locul numit "al cascadelor" sa ridice o manastire inchinata adormirii sale. Cu sprijinul lui Radu Negru Voda a ridicat biserica si a sfintit-o la 15 august 1377. O gasim si astazi in mijlocul zidurilor de fortareata ale Manastirii Tismana, caci pe aceasta a ctitorit-o marele sfant nascut la Prilep, Macedonia. Sfantul Nicodim a adus in Tara Romaneasca si in tarile ortodoxe din jur spiritul isihast, asa cum a facut si Cuviosul Paisie de la Neamt, la vremea sa.
MINUNEA. Imparatul Sigismund al Ungariei, care avea o fata chinuita de un duh necurat, l-a vizitat la Tismana, pentru a-i vindeca fiica. In drum spre Tismana, duhul cel necurat din fata s-a tulburat tare stiind ca merg spre un loc sfant. Fata imparatului a cazut la pamant, iar duhul a parasit-o. Suita catolica a lui Sigismund l-a sfatuit pe imparat sa creada ca minunea vindecarii s-a petrecut de la Dumnezeu direct, fara interventia Sfantului Nicodim. Atunci, monarhul a poruncit tuturor sa nu spuna sfantului nimic din cele intamplate, cand vor ajunge la manastire, pentru a se lamuri in ce fel s-a tamaduit fiica sa. Vazand cu duhul cele intamplate, staretul Nicodim a iesit in intampinarea oaspetilor si a spus lui Sigismun