(Foto: )
Una dintre prevederile programului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana face referire la colectarea de catre Ministerul Finantelor Publice a tuturor datoriilor pe care agentii economici le au catre Statul Roman. Asta, pana la sfarsitul anului 2006.
Astfel, pe la jumatatea lui 2005, conducerea Ministerului Finantelor Publice a declansat vanatoarea marilor datornici la bugetul de stat, pentru a recupera macar o parte din darile acestora. Mari schimbari cu referire la starea datoriilor catre statul roman nu au aparut. Acest fapt se datoreaza procesului relativ greoi de recuperare.
Nici nu poate fi vorba de o recuperare rapida a datoriilor catre stat datorita procedurii de executare silita si punere de sechestru pe activele si bunurile societatilor comerciale.
Executarea
Finantistii bihoreni au de recuperat pana la sfarsitul anului 2006, fantastica suma de 5.906 de miliarde de lei vechi (ROL) de la agentii economici din judet. Aceasta suma totalizeaza datoriile firmelor bihorene catre bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale.
“Aceasta cerinta este prevazuta in programul de aderare la Uniunea Europeana, aderare ce va fi dureroasa in primul rand pentru agentii economici”, afirma Smaranda Scridon, director executiv a Directiei Generale a Finantelor Publice Bihor. Scridon este constienta de faptul ca mare lucru nu poate fi facut, in afara metodei clasice de strans cu usa.
“Avem in vizor toti marii datornici. I-am invitat la discutii, la sediul nostru, in speranta ca vom gasi o solutie care trebuie sa vina, in primul rand, din partea lor”, declara aceasta. Greutatea cu care se recupereaza aceste datorii rezulta din faptul ca acesta poate deveni un proces de durata.
Vasile Farc, purtatorul de