Specialistii din cercetare si invatamant trag un semnal de alarma in ceea ce priveste gestionarea programelor din domeniu. Asociatia profesionala pentru educatie si cercetare "«Edu Cer» constata cu ingrijorare ca programul CEEX - Cercetarea de Excelenta - este gestionat in aceeasi maniera defectuoasa, ca si defunctul ORIZONT 2000 (1992-2001) sau PNCDI (2001-2006)". Potrivit specialistilor, la competitia CEEX1 (mai 2005) finantarea a ajuns la sume de 450.000 euro pe proiect: "Aceste sume sunt comparabile cu cele de la proiectele nationale din tarile UE, insa, in Romania, se perpetueaza aceeasi lipsa de transparenta in procesul de evaluare si monitorizare".
In opinia Asociatiei "Edu Cer", aceasta situatie conduce la evitarea asumarii oricarei responsabilitati din partea celor care gestioneaza cercetarea si a directorilor proiectelor de cercetare.
La competitia CEEX2, de exemplu, "multi directori de proiect nu au primit rapoartele de consens nici pana azi", iar specialistii "banuiesc ca poate nici nu au fost intocmite". Cu toate acestea, "procedura de contestatii a mers inainte si, desi, se asteapta raspunsurile la contestatii pana la 15 iulie, linia a fost deja trasa si curand se vor face contractarile cu o graba suspecta". Asociatia Edu Cer atrage atentia asupra faptului ca iar se vor finanta nenumarate proiecte - 563 - la CEEX2 - in valoare de peste 400.000 euro fiecare: "Suntem siguri ca se va asterne aceeasi tacere ca si in cazul celor finantate la competitiile anterioare. Statistica ar trebui sa ne puna pe ganduri. Distributia rezultatelor castigatoare arata ca o gaussiana «umflata» in zona punctajelor mari si care sugereaza ca ceva n-a fost in regula acolo".
Din programul PNCDI au rezultat doar 3 brevete internationale
Drept urmare, Edu Cer solicita instituirea transparentei in atribuirea coordonarii Programelor de Cercetare