"Pacaleala" sondajelor starneste indignare: analizele de popularitate politica sunt, in Romania, cumparate pe bani. Problema este: au cu adevarat importanta aceste sondaje? Cred romanii in ele? Opinia publica a inceput sa se maturizeze. Mai poate fi manipulata de niste cifre?
- Inca din 2004 am constatat ca opinia publica nu mai poate fi manipulata nici de mass-media, nici de sondaje. Preferatul sondajelor si vedeta jurnalelor de stiri de atunci, Adrian Nastase, a pierdut presedintia in favoarea celui care fusese batjocorit de majoritatea covarsitoare a mass-media si nu avea sanse de victorie potrivit cercetarilor sociologice comandate la acea vreme. In ceea ce priveste alegerile parlamentare, chiar daca ele au fost castigate de Psd, partidul cel mai mult mediatizat si favorizat de sondaje, nu putem considera rezultatul lor concludent, atata vreme cat nu au fost elucidate dubiile cu privire la corectitudinea scrutinului.
Ceea ce putini stiau atunci, si anume ca sondajele sunt usor de manipulat, a devenit acum unanim acceptat: stim cu totii ca rezultatul cercetarii sociologice poate fi influentat de modul in care este formulata intrebarea - deschisa sau inchisa - sau de mijlocul de comunicare. Un sondaj realizat pe telefon mobil are, de pilda, o relevanta redusa fata de cel realizat cu metode clasice. Ne uitam mai atent la esantionul de populatie ales si vedem ca el a fost gandit astfel incat sa raspunda comenzii politice si, implicit, financiare a celui care a cerut sondajul.
Morala acestei ridicole istorii in derulare este ca oamenii politici continua sa-si subestimeze electoratul si inteleg cu greu ca opinia publica s-a maturizat. Obsedati in continuare de imagine, ei au ramas la metodele vechi de manipulare, incapabili sa imagineze ceva mai subtil. Ar fi insa o greseala sa conchidem ca sondajele de opinie nu mai au nici o valoare. Este adevar