iniţială poate fi recuperată în maximum trei ani, după care vine şi partea mult mai "dulce" - profitul. Producătorii interni spun însă că afacerile cu miere ar fi mult mai profitabile dacă iniţială poate fi recuperată în maximum trei ani, după care vine şi partea mult mai "dulce" - profitul. Producătorii interni spun însă că afacerile cu miere ar fi mult mai profitabile dacă în România ar exista o piaţă organizată de desfacere.
Preţul corect e greu de calculat
În prezent, într-un an apicol bun, producţia internă se ridică la 15.000 - 17.000 de tone de miere, din care aproximativ 10.000 de tone ies din ţară. "Peste două treimi din producţia internă de miere pleacă la export. şi acest lucru se întâmplă, pe de o parte, din cauză că, la noi, foarte greu se poate obţine "preţul corect" pe kilogram, iar, pe de altă parte, pentru că, efectiv, mierea nu este un produs foarte căutat", spune Eugen Zorici, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACAR).
La mâna comercianţilor
"Într-un an apicol favorabil, o familie produce aproximativ 60 kilograme de miere. Angro, preţul unui kilogram este de numai 5 RON, ceea ce înseamnă că, într-un an, un stup dă 300 RON", spune Mihail Chirică, producător din judeţul Călăraşi. În piaţă însă, kilogramul ajunge la 10 RON mierea polifloră şi la 20 RON mierea de salcâm, ceea ce înseamnă câştiguri între 600 şi 1.200 RON pe stup. "Este un preţ foarte bun, însă, când lucrezi pe cont propriu, nu ai timp să mai stai şi cu mierea în piaţă. Ar fi o adevărată afacere dacă am avea şi o piaţă de desfacere pe măsură", susţine Florea Gheorghiţă, producător individual din Bucureşti. "Mierea este la noi, banii - la comercianţi, iar aceştia impun preţuri cât mai scăzute. De exemplu, Combinatul Apicol are preţuri de colectare de 4 RON/kilogram pentru mierea polifloră şi de 6 RON/kg pentru cea de sal