DACO-ROMANI Istoria sfintilor romani porneste din primele secole de crestinism. DACO-ROMANI Sfantul Gherman s-a nascut pe la anul 368 in nordul Dobrogei, din parinti straromani, fiind contemporan cu Sfantul Ioan Casian. Localitatea Casimcea este considerata vatra strabuna a acestor doi sfinti daco-romani de la gurile Dunarii. Istoria sfintilor romani porneste din primele secole de crestinism.
In vremuri in care crestinismul incepea sa se raspandeasca ori era socotit drept o religie interzisa, spatiul pe care acum se intinde Romania a avut si el sfintii sai. Unii au dat socoteala pentru iubirea fata de Hristos chiar cu viata. Despre Cuviosii Ioan Casian Romanul si Gherman din Dobrogea nu se poate discuta separat. Vietile lor au fost strans unite, iar pentru modul in care si le-au petrecut Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane i-a trecut in ceata Sfintilor Parinti, la 20-21 iunie 1992, cu data de praznuire la 29 februarie, iar cand nu sunt ani bisecti, la 28 februarie.
Cercetatorii au afirmat ca Sfantul Ioan Casian s-a nascut intre anii 360-365, in Scythia Minor (Dobrogea). A primit o educatie aleasa, fiind initiat in operele marilor clasici latini. Timpul si-l petrecea printre calugari. Casian va pleca in Palestina insotit de prietenul sau Gherman. Se crede ca aveau in jur de 20 de ani. Se vor stabili la o manastire de langa Betleem. Intr-una din zilele in care se aflau aici au primit vizita Avvei Pinufie de care se spune ca a avut rolul de a le intari credinta.
PELERINI. In anul 385, Casian si Gherman au plecat pentru 7 ani in Egipt. Mai intai au mers la manastirea din Panephysis, a lui Pinufius, unde episcopul Archebius, un eremit, i-a introdus in grupul de pustnici, care traia in mlastinile de sare ale deltei; au debarcat apoi la Diokos, la nord-estul Deltei Nilului, unde au vizitat pe Avva Piamun, care i-a initiat in tainele vietii si