triunghiular umplut, prăjit în ulei de susan. Indiferent unde, când şi cum s-au născut pateurile şi indiferent cu ce le umpleţi, ele pot satisface oricând chiar şi cele mai pretenţioase triunghiular umplut, prăjit în ulei de susan. Indiferent unde, când şi cum s-au născut pateurile şi indiferent cu ce le umpleţi, ele pot satisface oricând chiar şi cele mai pretenţioase gusturi culinare.
Pateuri umplute cu praz şi şuncă
Pentru 4 porţii, cca 12 bucăţi
Ingrediente: 600 g praz, 1 lingură ulei, 100 g şuncă de Praga, piper, boia dulce de ardei, 200 g brânză brie sau feta, 240 g foi de aluat, puţină făină, 1 gălbenuş, 1 lingură lapte
Mod de preparare: Se curăţă prazul, se spală, se taie în rondele subţiri şi se căleşte în uleiul încins. Se adaugă şunca şi se rumeneşte uşor. Se condimentează cu piper şi boia după gust, apoi se lasă amestecul să se răcească. Brânza se taie în cubuleţe mici şi se amestecă cu compoziţia de praz. Foile de aluat se aşază una peste alta şi se întind pe o planeştă presărată cu făină. Se taie apoi 8 pătrate, în mijlocul cărora se repartizează umplutura de praz şi brânză. Gălbenuşul se bate cu laptele şi se ung marginile pătratelor de aluat, care se împăturează în triunghi; se presează marginile cu o furculiţă. Se ung pateurile cu restul de gălbenuş şi se coc în cuptorul încins la foc mic cca 20 de minute, până se rumenesc frumos.
ştiaţi că?
Produsele de patiserie au declanşat chiar şi un război. În 1838, între Mexic şi Franţa a izbucnit un scurt conflict, provocat de un patiser francez care a pretins că soldaţi din armata mexicană i-au devastat localul. Guvernul mexican a refuzat să plătească daune, iar Franţa s-a hotărât să nu stea cu mâinile în sân. Aşa că a trimis o flotă la Veracruz, oraş pe care l-a ocupat la 16 aprilie 1838. Prin medierea Marii Britanii, Mexicul a promis să plătească pagu