Serbet de cacao
Ingrediente (pentru 4 persoane): 100 g ciocolata neagra, 70 g cacao (fara zahar), 200 g zahar cubic.
Mod de preparare:
Puneti bucatile de zahar intr-o cratita, impreuna cu 40 cl de apa, lasati-le sa fiarba - la foc mic - circa 2 minute, dupa ce apa a dat in clocot, si luati-le de pe foc.
Rupeti ciocolata bucatele si lasati-o sa se topeasca in siropul inca fierbinte. Incorporati pudra de cacao si amestecati pana ce compozitia devine neteda si omogena. (Daca este nevoie, o mai puteti pune pe foc mic, amestecand intruna.)
Dupa ce crema s-a racit, turnati-o intr-un bol de inox si lasati-o sa se intareasca o ora la congelator (la-24gr.). Amestecati apoi serbetul cu mixerul, dati-l din nou la congelator si repetati operatiunea de cel putin doua ori. Tineti serbetul la congelator (-18gr.C) si scoateti-l doar cu 10 minute inainte de a-l servi.
Lasagna cu legume
Ingrediente (pentru 6 portii): 750 g ciuperci, 3 tulpini de praz, 4 linguri unt, 1 legatura cimbru verde, 2 linguri bulion, 250 g rosii (taiate bucatele), 150 ml vin rosu (sau zeama concentrata de legume), sare, piper macinat, 350 g cascaval ras, 3/4 l lapte, 2 linguri faina, nucsoara rasa, 1/2 legatura busuioc proaspat, 250 g lasagna (foi).
Mod de preparare:
Se taie ciupercile felii, iar prazul rondele. Se prajesc ciupercile in 3 linguri de unt si, separat, se caleste prazul in untul ramas. Se amesteca ciupercile si prazul, se adauga bulionul, cimbrul, rosiile si vinul (sau zeama de legume), se gusta de sare si piper si se pun pe foc sa fiarba incet, pana ce se inmoaie rosiile.
Intr-o craticioara, se pun pe foc cascavalul, laptele si faina si se lasa sa dea in clocot, amestecand intruna. Se condimenteaza sosul cu sare, piper, nucsoara si busuioc taiat marunt si se toarna putin pe fundul unei forme termorezistente.
Peste stratul