FARA GRANITE Un staret cu 1.000 de ucenici. Primul talmacitor in romaneste si ruseste al "Filocaliei". Mare isihast si duhovnic. Cuviosul Paisie de la Neamt.
Ziua lui in calendarul nostru este la 15 noiembrie. Numele sau: Cuviosul Paisie de la Neamt. Daca auziti insa de Paisie Velicicovschi, sa stiti ca este vorba despre acelasi om. Sfant, de fapt. Caci sfant este - proclamat de noi in 1992, iar de rusi in 1988. Nascut la Poltava, Ucraina, in 1722, viitorul sfant avea sa ramana orfan la patru ani, fiind crescut apoi de fratele sau, preot ca si tatal care le murise. Petru, dupa numele lumesc, Sfantul Paisie a fost atras de mic spre carte. Cea predata in Academia duhovniceasca din Kiev, fondata de Petru Movila, l-a fascinat pana la un timp, dupa care a renuntat la studii. Chemarea vietii monahale a fost mai puternica. Era in 1740 cand a intrat in manastirea Liubietchi, iar apoi, dornic de o viata mai aleasa, a venit in Moldova noastra. Asa a ajuns novicele Platon la Dalhauti, apoi la Traisteni si Carnul. Hotaratoare pentru el a fost insa intalnirea cu Staretul Vasile de la Poiana Marului, un mare isihast al vremii sale. Staretul Vasile, un sfant si el, cum avea sa constate biserica cercetandu-i viata dupa doua sute de ani, l-a insotit pe Platon la Muntele Athos. Cuviosul Vasile l-a schimnicit cu numele de Paisie. Schimnicia este trairea intr-un loc mai izolat, in asceza aspra, autoimpusa. Atat de mult a sporit parintele Paisie in cunoasterea lui Dumnezeu si in intelepciunea duhovniceasca incat a atras in jurul sau 64 de calugari ucenici. Dar cum la Manastirea Pantocrator din Athos nu aveau chilii suficiente, au venit cu totii la Iasi. Mitropolitul de atunci al Modovei, Gavriil Calimachi, i-a indrumat spre Manastirea Dragomirna.
INNOIREA. Era pe la 1758. De aici incepe activitatea sa de mare innoitor al vietii monahale din Moldova. Paisie a intocmit pentru b