O stire estivala ne-a gadilat in aceste zile timpanele : cica pe undeva prin Ministerul Finantelor un secretar de stat ar fi semnat o circulara-soc, dupa care probabil si-a pus tocul in rastel, si-a schimbat pantofii ministeriali cu o pereche de slapi “la doua degete”, si costumul cu niste “budigai Hawaii” si a plecat in concediu. Zice-se ca in momentul in care oficialii din ministerele la care ar fi ajuns circulara cu pricina au vazut despre ce e vorba in ea, mai ca ar fi vrut sa-si puna gatul nu la circulara, ci la circular. Pentru ca respectivul comunicat ar fi sustinut, negru pe alb, ca in viitorul nu prea indepartat, lotul bugetarilor trebuie sa se reduca cu 25%, disponibilizarile urmand sa lase “sportivi” vreo 250.000 de angajati la stat. Evident, la indicatiile Uniunii Europene. Guvernul nu recunoaste o asemenea capodopera de act, dar circula zvonul ca respectiva hartie exista si ca ar circula libera prin mediile oficioase de la Bucuresti.
Dar sa ne intoarcem de la laboratoarele datatoare de legi si circulare in “provincie”, asa cum duios ne alinta bucurestenii frati mai mari. Am avut curiozitatea sa vedem cam ce spun reprezentantii institutiilor timisene despre o asemenea idee nastrusnica de reducere cu o patrime a angajatilor. Si din multe locuri raspunsul primit a fost cam acelasi : “Ce sa mai reduci? Ce sa mai ramana?” Merita amintite in acest sens cateva dintre politicile de personal de mare viziune, ticluite in ultimii ani, de la Bucuresti, pentru Timis.
Primul exemplu e cel al feroviarilor timiseni - o parte dintre membrii sindicatului mecanicilor de locomotiva dandu-ne asigurari ca daca virtuala restructurare va ocoli din nou birourile si va lovi tot in ei, s-ar putea ajunge la situatia ca un mecanic sa conduca doua locomotive simultan, una fizic, si cealalta telekinetic, prin dedublarea eului si a karmei feroviare. Asta ca sa nu mai spunem c