Mii de cetateni straini, printre care si romani, s-au inscris pe liste de asteptare pentru a parasi Libanul cat mai curand posibil, indiferent de mijloacele de transport ce le-ar putea fi puse la dispozitie. Procedurile de evacuare sunt monitorizate de Israel, SUA si Uniunea Europeana.
Cu feribotul, cu microbuzul sau pe calea aerului, cetatenii straini aflati in Liban nu stiu cum sa paraseasca mai repede tara unde nu se mai pot simti in siguranta. Bombardamentele israeliene au facut deja peste 160 de victime in randul civililor, iar oamenii se tem ca s-ar putea numara printre victimele urmatoarelor explozii.
ROMANII, INGRIJORATI. "Nu dormim deloc cand se bombardeaza noaptea. Nu numai noi, ci toata lumea. E cumplit. Nu stim nici cand putem pleca. Incercam sa intram pe lista pentru un vapor francez de miercuri, romanii au cinci locuri pentru vapor, dar sunt prioritati", ne-a spus Serghei, un cetatean roman care locuieste la circa 6 kilometri de Beirut si care profita de faptul ca exploziile nu mai erau atat de frecvente pentru a da o fuga sa-si completeze proviziile de hrana si apa, care ii ajung deja pentru o luna.
Un convoi de romani care au dorit sa paraseasca Libanul a ajuns ieri in Siria, urmand sa fie repatriati in Romania in cursul noptii, relata ieri Mediafax. Este vorba despre aproximativ 300 de persoane care au avut parte, in acest demers, de asistenta Ambasadei Romaniei la Beirut. De altfel, potrivit aceleiasi surse, autocarele cu romani au fost supravegheate intens, cu cele mai moderne mijloace tehnice, pentru a preintampina producerea unui incident neplacut.
EFORTURI INTERNATIONALE. Franta a trimis in apele teritoriale din apropierea capitalei libaneze un feribot sub pavilion grecesc de 1.000 de locuri, la bordul caruia ar urma sa se imbarce circa 900 de francezi si alte cateva sute de cetateni europeni, in principal provenind din G